Kelas Online

Sertai kami di Akademi Bekerja Dari Rumah (ABDR). Kelas-kelas yang ditawarkan adalah:
1. Kelas online asas bina blog penulisan 
2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes 
3. Kelas beriklan di mudah.my 
4. Kelas penulisan kreatif 
5. Rakan niaga / pengurus online akademi 
6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO

1. Kelas Online Asas Blog


Belajar menulis cara santai tetapi masih mengekalkan bahasa Melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang di blog kita. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah lebih 1000 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. 

Belajar teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tetapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas Online Asas Blog Fanpage Mula Bisnes


Bagi yang mahu mulakan bisnes online tetapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tetapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, Facebook, Instagram, Youtube, Whatsapp dan Telegram

Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). 

Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas Beriklan di Portal mudah.my


Portal mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di mudah.my

4. Kelas Penulisan Kreatif 


Bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel. 

Pengalaman saya sendiri, cerpen saya berjudul 'Mari Kita Mengira Sayang' bermula dengan sebuah puisi judul yang sama. Cerpen itu kemudian dijilidkan bersama cerpen penulis lain dalam Antologi Cerpen Adiwarna III - Cinta Pertama.5. Rakan Niaga / Pengurus Online ABDR


Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tetapi tiada produk untuk diniagakan. 

Tiga produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet. 

Belajar bagaimana untuk mendapat RM50-100 untung bersih hanya melalui produk akademi, produk dan servis atas talian.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO


Bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes. Satu daripada 7 Peribahasa masyarakat Cina dalam bisnes ialah "SEMAK AKAUN SETIAP HARI". Jika tidak, esok bisnes masalah!


Apakah matlamat utama
kelas-kelas dalam ABDR?


1. Memberi pencerahan dan ruang kepada surirumah yang baru mengenal dunia online, terutama fan page, blog dan sebagainya.

2. Untuk kelas asas blog dan fan page, khusus kepada 'sasaran' yang zero tentang urus niaga online. Sebagai permulaan awal, membina kedai online dan latihan urus niaga. Selepas boleh berdikari dengan belajar dengan pakar-pakar pemasaran yang lain yang lebih 'meluas' dan bina 'rangkaian bisnes' sendiri. Kami adalah sebagai trek pemula, sebagai 'langkah awal' bagi yang benar-benar 'zero' tentang bisnes dan urus niaga online'.

3. Kelas asas blog dan penulisan, matlamatnya untuk memberi pendedahan dan cara bagaimana membina blog yang disukai pembaca, membina jaringan dan pengaruh penulis blog dan juga penjenamaan dalam carian google.


Bagaimana kelas dijalankan?


Kelas berbentuk toturial ini dijalankan sepenuhnya secara online (atas talian). Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook belajar asas blog. Protege akan dimasukkan dalam group kelas di facebook. Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui pm di facebook atau group kelas. Nota dan toturial bergambar disediakan di dalam group kelas tersebut.

Jadual kelas adalah fleksibel, ikut masa protege sendiri bila mahu belajar. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya dan berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.

Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing. Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka. Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja. Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet. Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.


Kelas ini di mana?

Uniknya kelas kami secara online sahaja. Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.


Saya bekerja tak ada masa?


Disebabkan tuan/puan tidak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel. Iaitu 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes. Saya tak ada produk. Produk kami sediakan. Boleh jadi rakan niaga akademi. Jika sudah ada produk lebih baik lagi.


Berapa lama boleh pandai? 


Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan. Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu. 

Cepat lambat adalah bergantung pada protege sendiri. Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, facebook dan fanpage untuk menjana pendapatan pula.


Apa lagi yang kami dapat? 


Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya. Boleh berkenalan dan bertukar pandangan. Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untuk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya. Juga pertukaran antara blog di akademi dapat membantu menarik traffik ke blog.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.Yuran Pakej 1 - RM 150


Yuran Pakej 2 - RM 180


Yuran Pakej 3 - RM 200
(berpeluang untuk menjadi Pengurus Online Akademi)


Pilih untuk sertai kelas :

i. Blog asas penulisan
ii. Blog mula bisnes produk sendiri
iii. Blog mula bisnes dropship ABDR 
(Pilih antara pilihan produk makanan, makanan sunnah, produk islamik)

Yuran Pakej 4 - RM 300 
(Kelas asas blog penulisan & blog mula bisnes 
- dapat belajar dalam 2 kelas serentak)

> Bonus 5 ebook (ebook belajar asas blog, ebook super wahm super mom, ebook mula bisnes butik, ebook 101 idea home based bisnes, ebook rahsia khdmat pelanggan)

> Beriklan di soho directory 2 tahun

> Berpeluang menjadi Pengurus Online akademi

> Jika memilih untuk dropship ABDR (dapat 2 pilihan produk) 

 i. produk makanan + produk sunnah
ii. produk makanan sunnah + telekung solat 
iii. produk makanan sunnah + produk islamik 


Yuran Pakej 5 - RM 250 
(Kelas blog borong runcit telekung solat)

> Bonus 4 ebook (ebook belajar asas blog, ebook super wahm super mom, ebook mula bisnes butik, ebook 101 idea home based bisnes)  

Untuk pendaftaran mana-mana kelas pilihan, hubungi saya:


Norudin Draman UstazCahaya
di talian berikut


Whatsapp / Telegram:
+6737208462 
(nombor Brunei)

SMS sahaja:
016-8472303 (nombor DiGi Malaysia)