Khamis, Mei 21, 2015

Dah Baca Quran Belum?

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #18)Saya ada buat sebuah grup di Whatsapp dengan nama 'Dah Baca Quran Belum?'. Untuk join hantar mesej |Dah Baca Quran Belum?| ke nombor +6737208462 (Nombor Brunei).

Guru online saya Puan Anys adalah salah seorang admin. Seorang lagi admin ialah adik saudara saya yang merupakan seorang qariah di Bintulu. Beliau adalah wakil pertandingan tilawah Al-Quran PETRONAS. Insya Allah, saya sedang usahakan seorang admin lagi di kalangan rakan guru yang juga bertugas sebagai warden sekolah.

Insya Allah, dalam grup whatsapp ini kita berkongsi tentang pengalaman juga tip didik anak dan juga didik diri sendiri. Sekurang-kurangnya, bila masuk mesej dari grup ini kita ingat sendiri, 


"Eh, aku dah baca Quran ke hari ni?".
(Saya ubah suai dari komen seorang ahli grup). 
Hehe.

Secara tidak sengaja, semalam saya kongsikan tentang 'EEG dan solat' dalam grup Whatsapp 'Dah Baca Quran Belum?'. Kemudian saya cari risalah berkaitan yang saya pernah buat. Alhamdulillah, malah jumpa sebuah post berkaitan di blog peribadi saya Jurnal Online UstazCahaya' (www.ustazcahaya.com). Jadi saya kira, mungkin sesuai juga jika saya kongsikan sedikit di blog ini tentang 'solat dan EEG'.

KLIK SINI untuk baca artikel tersebut yang bertajuk 
'Orang Bukan Islam Menemui Keajaiban Solat'.

Kesimpulannya, jaga solat dan baca Al-Quran di rumah dan dalam keluarga. Insya Allah, kita akan beroleh ketenangan fikiran dan perasaan. Malah, ketenangan fikiran dan perasaan itu rupa-rupanya boleh disukat menggunakan teknologi sains. Subhanllahi wa bihamdih. Wallahu'alam.Ng Siew Chok; Pensyarah Fakulti Kejuruteraan Biomedikal di Fakulti Kejuruteraan Universiti Melaya (UM), bersama dua orang lagi Professor di UM telah menjalankan kajian saintifik terhadap solat yang pertama di Malaysia. Menurut Siew Chok, otak dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Dalam bidang kejuruteraan perubatan, ketenangan fikiran (otak) dapat diukur menggunakan EEG (electroencephalography)-sejenis alat untuk mengukur gelombang otak.

Gelombang otak jenis Alfa(813hz) merupakan keadaan tenang. Siew Chok mendapati, semasa I’tidal (berdiri selepas solat sebelum sujud dengan thoma’ninah); isyarat Alfa daripada gelombang otak orang yang bersolat meningkat dengan mendadak. 

Peningkatan mendadak isyarat Alfa membuktikan otak sangat tenang pada ketika itu. Beliau merumuskan semasa I’tidal dengan thoma’ninah adalah masa yang paling tenang dalam solat. 

Pada setiap akhir sesi ujikaji, Siew Chok mendapati keadaan fizikal dan mental selepas seseorang mendirikan solat berada dalam keadaan segar dan tenang seperti baru bangun dari tidur yang cukup.

Siew Chok merumuskan solat boleh menjadi sesi refreshment untuk seseorang sebelum meneruskan rutin kehidupan yang memerlukan banyak tenaga baik fizikal dan kekuatan mental dalam mengharungi cabaran dan masalah hidup. 

Antara keajaiban solat yang ditemui oleh Ng Siew Chok dan dua orang rakannya mendapati:

1. Umat Islam bertuah kerana solat wajib yang dilakukan 5 waktu sehari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otak dan fizikal.

2. Komposisi tubuh terbaik bagi seorang manusia boleh diperolehi dengan solat wajib lima kali sehari, kefahaman terhadap apa yang dibaca dalam solat, solat berjamaah, dan rukuk dan sujud dengan tepat/betul.

3. Didapati orang yang solat berjamaah lebih tenang dan sihat berbanding orang yang solat bersendirian.

4. Solat boleh merawat ED (erectly disfunction) atau lebih dikenali sbagai mati pucuk.

5. Menurut pakar, pesakit jantung perlu melakukan senaman 30minit setiap hari dan ini menyamai solat wajib yang lima.
Lebih daripada itu, banyak lagi penemuan oleh pakar-pakar Islam mahupun bukan Islam yang membuktikan keajaiban, kepentingan dan kebaikan solat terhadap manusia. 

Antaranya ialah penemuan Dr Moh Sholeh; seorang doctor perubatan di Indonesia yang mendapati solat sunat tahajjud boleh merawat barah. Lagi, penemuan tiga orang doktor di Jepun yang mendapati solat mencegah dan merawat sakit sendi dan tulang pada umur tua. 

Kesimpulannya; Melakukan solat belum tentu dapat memperolehi kebaikan-kebaikan tersebut andai solat kita tidak tepat dalam perlaksanaannya. 

Kebaikan hasil solat itu tentu hanya dapat diperolehi dan dirasai dengan solat yang betul dan tepat dalam perlaksanaannya. Selebihnya; matlamat solat itu (sebagaimana yang dikehendaki Allah) hanya dapat dicapai oleh orang yang menghadirkan seluruh dirinya menghadap Allah semasa solat. 

Bagaimana yang dikatakan orang yang menghadirkan seluruh dirinya manghadap Allah ketika solat? Itulah orang yang hadir jasadnya, mindanya, akalnya, hatinya dan jiwanya ketika solat. Akhirkata, hanya dengan ilmu kita akan memahami dan memperolehinya. Ingat, amalan tanpa ilmu ibarat pokok tidak berdahan dan tidak berbuah. 

WALLAHU’ALAM.
________________________________________________
Saya ada buat sebuah grup di Whatsapp dengan nama 'Dah Baca Quran Belum?'. Untuk join hantar mesej |Dah Baca Quran Belum?| ke nombor +6737208462 (Nombor Brunei).
________________________________________________
Sumber:
ustazcahaya.com/2010/04/orang-bukan-islam-menemui-keajaiban.html

Tiada ulasan: