Ahad, Mei 31, 2015

Cara Muat Turun (Download) Ebook di Dropbox

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #29)


Bimbingan percuma (Whatsapp/ Telegram) nombor +6737208462 (nombor Brunei)

Info terbaru dari semasa ke semasa di blog 'Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran' di www.norudindraman.blogspot.com

Entry ini saya tulis khas untuk saudara pembaca blog ini yang belum guna Dropbox. Insya Allah, saya akan tambah bahan percuma untuk saudara muat turun dari Dropbox saya. Bahan pertama ini ialah Ebook Percuma: Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran.

Apa itu Dropbox?

Dropbox ialah tempat simpan file online. Ia seperti kita ada 'pendrive' maya bersaiz dua gigabit. Istimewanya, pendrive maya (virtual) kita ini, isinya boleh diambil oleh orang lain dari seluruh dunia asalkan ada internet.

Mengapa saya guna Dropbox?

Saya guna Dropbox untuk simpan ebook saya sendiri supaya mudah untuk orang lain ambil (muat turun/ download). 

Mudah kerana orang yang mahu ambil ebook percuma dari saya tidak perlu mendaftar email dan mudah untuk saya tidak perlu menguruskan penghantaran ebook percuma kepada yang berminat.

Bagaimana ambil (muat turun/ download)
ebook di Dropbox?

Dalam entry ini saya tunjukkan dua cara berbeza untuk muat turun ebook di Dropbox. 

1. Cara muat turun guna komputer (desktop/ laptop).

2. Cara muat turun guna mobile (telefon bimbit/ tablet).

Perlukah mendaftar (sign up) di Dropbox
untuk muat turun ebook?

Tidak perlu. Jika hanya untuk muat turun ebook, anda tidak perlu mendaftar (sign up) di Dropbox. Boleh muat turun sahaja. Ini adalah sebab mengapa saya gunakan Dropbox untuk berkongsi dengan anda. Sebab ia mudah tidak perlu daftar atau install.

Cara muat turun guna komputer
(desktop/ laptop)

1. Lepas anda KLIK (buka) link http://bitly.com/ebookteknikmakAnda akan dibawa ke halaman ini. Lihat di atas sebelah kanan. Ada kotak biru ||Download||. Klik kotak ||Download|| itu, akan ada dua pilihan. Klik pilihan atas iaitu ||Direct download||


2. Satu pop-up window (tetingkap kecil) akan muncul. Anda tidak perlu isi borang pada tetingkap itu. Klik pada ayat di bawah itu ||No, thanks. Continue to download||

3. Selepas anda klik ayat ||No, thanks. Continue to download|| tadi, proses muat turun (dowload) bermula secara automatik. Tempoh proses ini dalam 15-30 saat sahaja, ikut kelajuan internet saya. Tapi jika kelajuan internet sederhana pun, proses download ini tidak sampai lima minit. Insya Allah.



Cara muat turun guna mobile
(telefon bimbit/  tablet)

1. Lepas anda KLIK (buka) link http://bitly.com/ebookteknikmakAnda akan dibawa ke halaman ini. Untuk mobile. Tidak perlu anda install Dropbox. Boleh terus download saja. Tekan butang download di atas kanan skrin.

2. Butang download atas kanan skrin ialah icon ini:


3. Lepas tekan butang download keluar dua pilihan. Pilih ||DIRECT DOWNLOAD||


4. Lepas tekan ||Direct Download|| proses muat turun bermula.


5. Proses download tak sampai 20 saat.


6. Yah. Dah boleh baca. Tak perlu install or sign up dropbox. Download saja tak sampai seminit dalam 20 saat saja. (^_<)√


7. Jika dalam telefon anda ebook jadi kecil, tekan butang view dan pilih paparan ||Text Reflow||.


8. Dengan paparan ||Text Reflow|| ebook akan jadi besar. Hehe ;)

Ebook Percuma: Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #28)
____________________________________________________________

Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran
www.norudindraman.blogspot.com

Whatsapp Telegram:
+6737208462 (Nombor Brunei)
____________________________________________________________


"Dalam Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran
kita bukan sahaja didik anak hafal Quran; 
Insya Allah, kita juga cuba bentuk peribadi anak 
dengan menggunakan hafalan yang sudah dihafal oleh anak"
____________________________________________________________

Tidak perlu beri alamat email atau nombor telefon. Boleh muat turun terus dengan klik perkataan KLIK SINI
KLIK SINI untuk muat turun ebook percuma
Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran
KLIK SINI untuk cara muat turun (download)
____________________________________________________________
PERCUMA TANPA SYARAT  
Hajat saya mahu sebarkan teknik ini  kepada seberapa ramai orang yang boleh. Insya Allah, saya juga bantu bimbing personal step by step cara guna teknik ini tanpa minta bayaran.

Saya sama macam saudara semua. Kita semua tidak tahu berapa banyak "baki masa" lagi yang kita ada. Ini antara usaha saya untuk rebut salah satu daripada tiga amalan yang berpanjangan hitungannya selepas mati. 

Saudara-saudara yang baik hati, boleh bantu saya dengan share dan sebarkan perkongsian saya dalam ebook ini dan juga perkongsian saya di blog dan Facebook; kepada orang lain. 

Doakan saya ya ;)
KLIK SINI untuk muat turun ebook percuma
Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran 
KLIK SINI untuk cara muat turun (download)
____________________________________________________________

Niat didik anak hafal dan amal 
Pertama sekali, pasang niat kita. Bahawa kita mahu didik anak dengan ayat Al-Quran, hadis Nabi Muhammad (saw) dan doa-doa Baginda Nabi (saw).
____________________________________________________________

3 Langkah Teknik M.A.K. untuk didik anak hafal dan amal Al-Quran 
Insya Allah, mari kita cuba fahami tiga langkah Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran
Jika ada yang tidak jelas jangan segan dan keberatan untuk hubungi saya. Insya Allah saya akan cuba terangkan dan bimbing tuan puan yang mahu mula gunakan teknik ini. 
Insya Allah, bimbingan saya percuma tanpa sebarang syarat. 
Hubungi saya di talian telefon +6737208462 (nombor Brunei) melalui kemudahan Whatsapp atau Telegram. 
Boleh juga mesej inbox saya di Facebook: www.facebook.com/norudindraman
atau email saya norudindraman@gmail.com
____________________________________________________________

KLIK SINI untuk muat turun ebook percuma
Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran 

KLIK SINI untuk cara muat turun (download)
Teknik M.A.K. adalah singkatan dari tiga langkah didik anak hafal dan amal Al-Quran, iaitu:
1. M – Masukkan hafalan. 
2. A – Aktifkan hafalan. 
3. K – Kekalkan hafalan.
____________________________________________________________

M - Masukkan Hafalan 
Masukkan hafalan ke dalam minda bawah sedar anak semasa anak sedang tidur. Ketika sedang tidur otak anak sedang berada dalam fasa gelombang alfa dan gelombang theta.
Fasa otak dengan gelombang ini juga dikenali sebagai 'fikiran bawah sedar'. Menurut pakar perkembangan otak kanak-kanak, fasa gelombang alfa dan theta merupakan fasa di mana kanak-kanak belajar dengan cepat dan mudah menerima nasihat dan arahan yang diberikan kepada mereka.
Berapa kali proses ini dilakukan? 
40 kali adalah yang terbaik. Kata guru Al-Quran saya dulu jika baca 40 kali satu ayat, sebenarnya ayat itu sudah masuk otak (minda bawah sedar). 
Bukan bermaksud 40 hari ya. Jika waktu anak tidur boleh baca 10 kali, 4 malam sudah 40 kali. Insya Allah. 
* Walaupun ini bukan fakta dari kajian saintifik, namun saya 'yakin' kepada guru Al-Quran saya yang merupakan seorang hafiz Al-Quran itu.
KLIK SINI untuk muat turun ebook percuma
Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran 
KLIK SINI untuk cara muat turun (download)
____________________________________________________________

A - Aktifkan Hafalan 
Aktifkan hafalan ketika anak jaga. Jika pada malam harinya kita bisikan ayat hafalan di telinga anak sewaktu anak sedang tidur, langkah ini pula kita lakukan ketika anak jaga. 
Aktifkan hafalan adalah sesi menghafal yang khusus. Sesuai dibuat selepas solat subuh selama 10 hingga 15 minit. Selepas 20 minit minda anak mula 'lari'. 
Potong satu ayat hafalan kepada perkataan pendek dan baca tujuh kali sambil anak menghafal.
Contoh:
وَاخْفِضْ لَهُمَا  | جَنَاحَ الذُّلِّ |  مِنَ الرَّحْمَةِ |  وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا |  كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
Satu sesi lagi dalam langkah aktifkan hafalan ialah sesi memperkukuhkan hafalan. Sesi ini sesuai dilakukan pada waktu malam. 
Contohnya subuh tadi anak sudah berjaya menghafal satu ayat. Ulang hafalan yang dihafal oleh anak sambil betulkan yang salah dan tambah apa yang kurang.
KLIK SINI untuk muat turun ebook percuma
Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran 

KLIK SINI untuk cara muat turun (download)
____________________________________________________________

K - Kekalkan Hafalan 
Kekalkan hafalan dengan selalu meminta dan mendengar anak mengulang apa yang sudah dihafalnya. Juga, kaitkan ayat hafalan dalam aktiviti seharian bersama anak.  
Contohnya, ketika anak mahu keluar kereta masa ibu menghantar anak ke sekolah. Anak mahu salam tangan ibu dan cium ibu tetapi ibu tahan dulu. Ibu cakap kepada anak;  
"Sebelum ibu lepaskan anak ibu ke sekolah, 

ibu nak anak ibu doakan ibu dulu dengan ayat Al-Quran" 
Anak jawab dengan berdoa menggunakan hafalan ayat 24 surah Al-Isra dalam contoh kita ini.  
Contoh lain lagi untuk mengaitkan hafalan dengan kehidupan seharian; katakan anak tidak mahu disuruh oleh ibu untuk membuat sesuatu.  
Contohnya ibu minta anak susun kasut di almari kasut. Anak beralasan dan bertangguh. Ibu cuba bersabar dulu (sambil dalam hati kata, 'Ai chobaan, ini semua chobaan'. Hehe :)
Sentuh anak dan ingatkan anak dengan ayat hafalan ini dan terjemahannya.
KLIK SINI untuk muat turun ebook percuma
Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran 

KLIK SINI untuk cara muat turun (download)
____________________________________________________________

Tidak perlu beri alamat email atau nombor telefon. 
Boleh muat turun terus dengan klik perkataan KLIK SINI
KLIK SINI untuk muat turun ebook percuma
Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran

KLIK SINI untuk cara muat turun (download)

Rabu, Mei 27, 2015

Contoh No.2 - Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #27)
Dapatkan ebook percuma
'Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran'

dengan sertai grup Telegram 'Didik Anak Hafal Quran'.
Untuk sertai, hantar mesej via Telegram
|Didik Anak Hafal Quran|
ke nombor +6737208462
Dalam entry terdahulu, saya sudah kongsi contoh satu cara guna 'Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran'. Insya Allah, dalam entri ini saya berkongsi satu contoh lagi bagaimana kita guna teknik hafal Quran ini bersama-sama anak di rumah. (KLIK SINI untuk baca contoh nombor 1)

Teknik MAK untuk
Didik Anak Hafal Quran
M - Masukkan Hafalan
- masukkan hafalan semasa anak tidur 
(kaedah hipnosis)

A - Aktifkan Hafalan
- aktifkan hafalan ketika anak jaga. 
(Ibu dan anak menghafal bersama 
dan sama-sama hafal)

K - Kekalkan Hafalan
- kekalkan hafalan dengan sesi tasmik 
dan kaitkan ayat hafalan dalam 
aktiviti seharian bersama anak


Dalam entri ini, saya kongsikan cara guna Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran. Contohnya kita mahu anak hafal Al-Quran, surah Taha iaitu ayat 25-28. 

Ayat ini juga kita kenali sebagai 'Doa Penerang Hati'.


M - Masukkan Hafalan


Masukkan hafalan ke dalam minda bawah sedar anak semasa anak sedang tidur. 

Apa keistimewaan masa anak sedang tidur?

Ketika sedang tidur otak anak sedang berada dalam fasa gelombang alfa dan gelombang theta. Fasa otak dengan gelombang ini juga dikenali sebagai 'fikiran bawah sedar'. 

Menurut pakar perkembangan otak kanak-kanak, fasa gelombang alfa dan theta merupakan fasa di mana kanak-kanak belajar dengan cepat dan mudah menerima nasihat dan arahan yang diberikan kepada mereka.

Berapa kali proses ini dilakukan? 40 kali adalah yang terbaik. Kata guru Al-Quran saya dulu jika baca 40 kali satu ayat, sebenarnya ayat itu sudah masuk otak (minda bawah sedar). Bukan bermaksud 40 hari ya. Jika waktu anak tidur boleh baca 10 kali, 4 malam sudah 40 kali. 

* Walaupun ini bukan fakta dari kajian saintifik, namun saya 'yakin' kepada guru Al-Quran saya yang merupakan seorang hafiz Al-Quran itu.

A - Aktifkan Hafalan


Aktifkan hafalan ketika anak jaga. Aktifkan hafalan adalah sesi menghafal yang khusus. Sesuai dibuat selepas solat subuh selama 10 hingga 15 minit. Selepas 20 minit minda anak mula 'lari'. 

Potong ayat kepada perkataan pendek dan baca tujuh kali sambil anak menghafal (aktifkan hafalan). Contoh:

قَالَ | رَبِّ اشْرَحْ لِي | صَدْرِي | وَيَسِّرْ لِي | أَمْرِي

وَاحْلُلْ عُقْدَةً | مِنْ لِسَانِي | يَفْقَهُوا | قَوْلِي

Satu sesi lagi dalam langkah aktifkan hafalan ialah sesi memperkukuhkan hafalan. Sesi ini sesuai dilakukan pada waktu malam. Ulang hafalan yang dihafal oleh anak subuh tadi; betulkan yang salah dan tambah yang kurang.


K - Kekalkan Hafalan


Kekalkan hafalan dengan sesi tasmik dan kaitkan ayat hafalan dalam  aktiviti seharian bersama anak. Selain sesi khusus (contohnya lepas solat) untuk semak ulang (tasmik) hafalan anak; ibu juga boleh uji hafalan anak pada waktu lain.

Contohnya, dalam kereta semasa perjalanan menghantar anak ke sekolah. Ayah tanya anak,

"Nanti di sekolah, setiap kali sebelum tukar cikgu,
apa doa yang Amir baca?"


Anak jawab dengan berdoa menggunakan hafalan ayat 25-28 surah Taha dalam contoh kita ini.

Contoh lain lagi untuk mengaitkan hafalan dengan kehidupan seharian. Satu malam, ketika buat kerja rumah, ada soalan matematik yang anak rasa susah nak selesaikan. 

PENTING: Walaupun ayah dan ibu tahu cara menyelesaikannya; jangan terus bantu anak. Sebelum bantu, suruh anak doa dulu dengan ayat Al-Quran yang dia sudah hafal ini. Maksud ayat ini ialah:

"Wahai Tuhanku, lapangkan dadaku,
dan mudahkan urusanku,
dan lembutkan lidahku,
supaya mereka faham percakapanku”.

Selepas anak berdoa, barulah kita bantu anak selesaikan masalah anak tersebut. Jadi, kita didik anak selesaikan masalah dengan berdoa dan dengan ayat Al-Quran. 

Insya Allah, dengan Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran ini; semoga kita bukan sahaja mendidik anak yang hafal Al-Quran malah juga, kita membentuk anak berperibadi unggul yang tidak takut kepada masalah. Anak yang bila ada masalah, dia sudah didik dan dibiasakan untuk berdoa dan mencari penyelesaian dengan Al-Quran.


Selasa, Mei 26, 2015

Cara Cerita Tentang Dajjal: Beza Teknik Kepada Anak Lelaki dan Anak Perempuan

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #26)

Untuk sertai, hantar mesej
|Dah Baca Quran Belum?|
ke nombor
+6737208462

Soalan dari grup Whatsapp 
'Dah Baca Quran Belum?'
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّٰهِ وَبَرَكَاتُه ُ
Rakan-rakan yang dirahmati Allah.
Bolehkah sekiranya saya nak berkongsi persoalan yang diajukan oleh anak didik saya? Saya kurang arif untuk menjawab persoalan sebegini, dan memerlukan laras bahasa yang mudah difahami oleh mereka.  Harap rakan-rakan sudilah membantu ya :)

Persoalannya ialah:
1. knpa. wujudnya dajjal?

 2. kmudian bila dunia akhir zaman akn berlaku nya perpecahan dan puak yg akn menentangi.

3. knpa allah biarkn masa 40hr utk nabi isa turun mnentanginya?

 4.knpa tak masa tu je? ُ

Jazakumullahu khairan kathiro ;)

Dalam entry ini saya berkongsi jawapan saya untuk soalan dalam grup Whatspp 'Dah Baca Quran Belum?' seperti yang saudara baca dalam petikan di atas.

Jum kita usaha 
'Walk the Talk'.

Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran
1. Fitrah anak suka benda bersifat fantasi yang amazing dan 'oh wow bestnya'. 'Oh wow ajaib tu Umi'. Contoh la kan. Hehe. 

2. Anak-anak bijak suka bertanya. Tapi ai chobaannya ada soalan yang kita akan urut dada 'Alahai tingginya soalan anak ayah ni'. Hehe 

3. Jika tak dapat jawab secara langsung, usaha ambil kesempatan itu untuk cerita perkara yang berkaitan.


Nota Didik Anak Pintar 
Dengan Al Quran
Tidak semua soalan anak kita dapat jawab dengan tepat. Namun, setiap soalan anak mesti kita jawab.

Okay. Balik kepada soalan tadi.

Dapat soalan macam tu dari anak or murid adalah kesempatan untuk cerita tentang Dajjal dan surah Al-Kahfi. 

Baiklah, katakan kita sebagai guru, ibu dan bapa tak mampu nak jawab soalan tu. Jadi, boleh cuba ceritakan intisari surah Al-Kahfi kepada anak.

Kenapa surah Al-Kahfi?

Kita cuba kaedah Ibnu Khaldun (ajar anak dengan contoh yang jelas dan nyata).

1. Untuk anak lelaki

Anak lelaki suka permaianan macam senapang, pistol game perang game tembak-tembak kan? 

So, untuk anak lelaki beritahu mereka surah Al-kahfi ialah senjata orang Islam untuk lawan Dajjal. Kita namakan senjata itu AK-10. (Al-Kahfi 10 ayat awal 10 ayat akhir yang kita disuruh amalkan untuk hindari fitnah Dajjal). 

Mungkin boleh bawa anak Google gambar AK-47/74/12 (senjata). Bawa anak tengok gambar dan video kemusnahan akibat perang. Dan beritahu anak itulah antara contoh kejahatan Dajjal dan puak-puaknya.

2. Untuk anak perempuan

Saya perhatikan murid perempuan sekarang suka dengan kamera dan gambar. So mungkin boleh cuba kaitkan Dajjal dengan foto dan pelancongan.

Ceritakan kepada anak, bahawa Dajjal ada kebolehan bergerak sekelip mata ke mana-mana tempat di dunia ni. 
"Tapi kalau Dajjal nak bawa Ennur (contoh nama anak perempuan) pergi Paris dalam sekelip mata sampai nak tak?" 
So perbualan kita akan depend on jawapan anak. So ini kesempatan untuk nasihatkan anak perempuan jangan mudah terpedaya dengan sesuatu yang hebat dan kacak. Sebab Dajjal hebat dapat travel dalam masa singkat tapi Dajjal adalah musuh.

Contoh lagi. Beritahu anak, zaman kita dulu kalau duduk jauh dengan family, kita ambil gambar perlu pos kepada family, baru family boleh tengok gambar tu. Tapi sekarang tak susah lagi macam tu. Ambik je gambar post di facebook, whatsapp dan instagram. Anak duduk Sabah, mak ayah duduk Kelantan pun jam jam tu jugak boleh tengok gambar tu.

Macam tu lah dunia ini berkembang. Sekarang paling laju pun nak melancong guna kapal terbang. Mungkin pada era Dajjal nanti sudah ada kenderaan yang super laju boleh travel sekelip mata.
Insya Allah. Untuk intisari surah Al-Kahfi rakan-rakan boleh rujuk sendiri ya. Ambil dan cari kesempatan untuk cerita kepada anak tentang intisari Surah Al-Kahfi. Then masa cerita tu carilah cara yang kreatif, yang on perasaan teruja anak dan sesuai dengan jantina anak. 
Semoga bermanfaat. Selamat malam ;)

Grup Whatsapp
'Dah Baca Quran Belum?'
Untuk sertai. Hantar mesej
|Dah Baca Quran Belum?|
ke nombor
+6737208462

Isnin, Mei 25, 2015

Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #25)




Teknik MAK untuk
Didik Anak Hafal Quran
M - Masukkan Hafalan
- masukkan hafalan semasa anak tidur 
(kaedah hipnosis)

A - Aktifkan Hafalan
- aktifkan hafalan ketika anak jaga. 
(Ibu dan anak menghafal bersama 
dan sama-sama hafal)

K - Kekalkan Hafalan
- kekalkan hafalan dengan sesi tasmik 
dan kaitkan ayat hafalan dalam 
aktiviti seharian bersama anak



Dalam entri ini, saya kongsikan cara guna Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran. Contohnya kita mahu anak hafal ayat 24 dalam Surah Al-Isra.



~" Hafal 24 Surah Al-Isra "~
Doa Untuk Ibu Bapa
Firman Allah SWT:
وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
"Dan rendahkan dirimu terhadap kedua-duanya (ibu bapa) dengan penuh kasih sayang dan ucapkan; 'Wahai Tuhanku, sayangilah kedua-duanya sebagaimana mereka berdua telah menyayangi aku pada waktu kecil'."

(Al-Quran, Surah Al-Isra : Ayat 24)


M - Masukkan Hafalan



Masukkan hafalan ke dalam minda bawah sedar anak semasa anak sedang tidur. Ketika sedang tidur otak anak sedang berada dalam fasa gelombang alfa dan gelombang theta. Fasa otak dengan gelombang ini juga dikenali sebagai 'fikiran bawah sedar'. Menurut pakar perkembangan otak kanak-kanak, fasa gelombang alfa dan theta merupakan fasa di mana kanak-kanak belajar dengan cepat dan mudah menerima nasihat dan arahan yang diberikan kepada mereka.

Berapa kali proses ini dilakukan? 40 kali adalah yang terbaik. Kata guru Al-Quran saya dulu jika baca 40 kali satu ayat, sebenarnya ayat itu sudah masuk otak (minda bawah sedar). Bukan bermaksud 40 hari ya. Jika waktu anak tidur boleh baca 10 kali, 4 malam sudah 40 kali. 

* Walaupun ini bukan fakta dari kajian saintifik, namun saya 'yakin' kepada guru Al-Quran saya yang merupakan seorang hafiz Al-Quran itu.

A - Aktifkan Hafalan


Aktifkan hafalan ketika anak jaga. Aktifkan hafalan adalah sesi menghafal yang khusus. Sesuai dibuat selepas solat subuh selama 10 hingga 15 minit. Selepas 20 minit minda anak mula 'lari'. 

Potong ayat kepada perkataan pendek dan baca tujuh kali sambil anak menghafal (aktifkan hafalan). Contoh:

وَاخْفِضْ لَهُمَا  | جَنَاحَ الذُّلِّ |  مِنَ الرَّحْمَةِ |  وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا |  كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

Satu sesi lagi dalam langkah aktifkan hafalan ialah sesi memperkukuhkan hafalan. Sesi ini sesuai dilakukan pada waktu malam. Ulang hafalan yang dihafal oleh anak subuh tadi; betulkan yang salah dan tambah yang kurang.


K - Kekalkan Hafalan


Kekalkan hafalan dengan sesi tasmik dan kaitkan ayat hafalan dalam  aktiviti seharian bersama anak. Selain sesi khusus (contohnya lepas solat) untuk semak ulang (tasmik) hafalan anak; ibu juga boleh uji hafalan anak pada waktu lain.

Contohnya, ketika anak mahu keluar kereta masa ibu menghantar anak ke sekolah. Anak mahu salam tangan ibu dan cium ibu tetapi ibu tahan dulu. Ibu cakap kepada anak;

"Sebelum ibu lepaskan anak ibu ke sekolah, 
ibu nak anak ibu doakan ibu dulu dengan ayat Al-Quran"

Anak jawab dengan berdoa menggunakan hafalan ayat 24 surah Al-Isra dalam contoh kita ini.

Contoh lain lagi untuk mengaitkan hafalan dengan kehidupan seharian; katakan anak tidak mahu disuruh oleh ibu untuk membuat sesuatu. Contohnya ibu minta anak susun kasut di almari kasut. Anak beralasan dan bertangguh. Ibu cuba bersabar dulu (sambil dalam hati kata, 'Ai chobaan, ini semua chobaan'. Hehe). Sentuh anak dan ingatkan anak dengan ayat hafalan ini dan terjemahannya. 

Insya Allah, kaedah komunikasi yang penuh kasih sayang bukan sahaja membuatkan anak melakukan tugas yang diberi tapi akan membentuk peribadi anak ketika dia membesar nanti.

Ahad, Mei 24, 2015

Hiburan Zaman Kanak-kanak

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN\
VIDEO: YOUTUBE
(Entry #24)
Sejak kanak-kanak, hari minggu ada 'bau' dan 'rasa' yang tersendiri bagi saya. Saya ingat lagi, semasa kanak-kanak dulu, jika hari minggu itu seronok dan best, saya akan rasa sayang dan berat hati untuk mula bersekolah semula pada hari Isnin berikutnya. Terutama jika saya bermalam di rumah nenek atau rumah sepupu. Berat rasa untuk berpisah dengan hujung minggu.  
Berbeza pula pada hari Jumaat. Jika hari Jumaat itu saya melalui masa yang menyeronokkan di sekolah, saya akan berat hati untuk bercuti pada hujung minggu. Hehe, macam-macam saja kita pada waktu kanak-kank ya;-)
(Petikan daripada artikel blog peribadi saya 'Jurnal Online UstazCahaya'. Artikel bertajuk 'Hiburan Pada Zaman Kanak-kanak Saya' yang diterbitkan di www.ustazcahaya.com pada Ahad, 31 Januari 2010. KLIK SINI untuk baca artikel tersebut.)
Dalam entri ini, saya ingin menarik perhatian ibu bapa kepada dua perkara berikut yang berkaitan dengan hari minggu, iaitu:
1. Hiburan mempengaruhi anak pada waktu semasa 
2. Kenangan mempengaruhi anak ketika sudah dewasa
Hiburan mempengaruhi anak pada waktu semasa

Saya terkenang zaman kanak-kanak saya dahulu, bila selepas menonton satu-satu cerita itu, tidak sah jika tidak berangan untuk menjadi seperti dalam cerita yang ditonton itu. Kembali ke sekolah pada hari Isnin, kawan-kawan di sekolah juga sama. 

Dahulu, masa saya kanak-kanak di televisyen RTM 2 (masa dulu hanya ada RTM TV1 dan TV2); kadang-kadang menayangkan filem kungfu seperti Drunken Master. Jadi, keesokannya hari Isnin. saya dan kawan-kawan sekolah ramailah yang jadi 'Drunken Master'. Hehe.

Sehingga kini, fenomena ini masih berlaku di kalangan kanak-kanak di sekolah. Mood, tingkah laku dan emosi kanak-kanak dipengaruhi oleh apa yang dilaluinya pada hari minggu. Pengalaman saya sendiri; ada murid-murid perempuan yang bermain 'bersanding' kerana pada hari minggunya mereka mengikut ibu bapa ke kenduri kahwin. 

'Main bersanding' tentulah tidak apa-apa; tetapi bayangkan jika mereka 'olok-olok' dengan 'perbuatan orang dewasa' yang dilihat mereka pada hari minggu? 

Kenangan mempengaruhi anak ketika sudah dewasa

Jika hiburan dan aktiviti hujung minggu mempengaruhi kanak-kanak sehingga pada hari Selasa atau Rabu pada minggu persekolahan berikutnya; setelah dewasa pula, hiburan dan aktiviti hujung minggu menjadi kenangan kepada kanak-kanak. 

Betul ke bohong?

Saya dan anda sudah melaluinya bukan? Antara kenangan yang selalu kita terkenang kembali ialah kenangan pada waktu hujung minggu. Ayah dan ibu saya sendiri juga begitu. Mereka selalu juga teringat kenangan mereka pada waktu hujung minggu.

Kadang-kadang saya terkenang beberapa memori sewaktu hadir ke kenduri pada zaman kanak-kanak dahulu. Bagaimana ibu bapa saya menjaga saya agar beradab dalam majlis kenduri atau ketika beraktiviti bersama-sama keluarga yang lain.

Sebagai ibu bapa, termasuk tanggungjawab kita juga untuk memberi anak-anak kenangan manis yang akan mempengaruhi mereka pada waktu dewasa. Contohnya saya sendiri, terkenang bagaimana ibu bapa dan adik beradik mereka menggunakan hujung minggu untuk saling berkunjung dan melakukan aktiviti bersama.

Kesimpulannya, adalah perlu untuk kita sebagai ibu bapa merancang dan menjaga 'hari minggu' bersama anak-anak. Ambillah kesempatan hari minggu yang santai tetapi 'berpengaruh' kepada kanak-kanak; untuk menerapkan nilai-nilai baik dalam diri anak.


Inilah antara hiburan pada zaman kanak-kanak saya. Saya akui, ada unsur-unsur negatif dalam hiburan zaman kanak-kanak saya ini; namun bila difikir semula, sekurang-kurangnya pada zaman dahulu unsur negatif dalam hiburan agak terkawal dan diimbangi oleh pendidikan moral yang positif dalam hiburan-hiburan itu.

Berbeza dengan hiburan masa kini. Ada antara hiburan kanak-kanak masa kini, bukan sahaja sarat unsur negatif, malah langsung tidak ada diselitkan nilai positif.





Sabtu, Mei 23, 2015

Al-Quran Sudoku: Puzzle Bantu Mengajar Al-Quran Kepada Anak Di Rumah (Bahagian 1)

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #23)


(Contoh Puzzle Al-Quran Sudoku)
Apa itu Al-Quran Sudoku?


Al-Quran Sudoku ialah puzzle sudoku. Bezanya, sudoku menggunakan nombor 1-9 manakala Al-Quran Sudoku menggunakan huruf Al-Quran. KLIK SINI untuk baca bagaimana saya mula menggunakan puzzle ini dalam proses mengajar Al-Quran.

Perlu faham sudoku dulu


Pertama, untuk guna puzzle Al-Quran Sudoku ini, kita perlu faham sudoku dulu. Faham sahaja tak perlu main sudoku tapi kalau nak main boleh juga. Hehe. Sudoku adalah permainan minda yang baik baik untuk akal.

Jum faham sudoku: Apa Sudoku?

(Siapa yang sudah faham sudoku, boleh skip bahagian ini)


Sudoku adalah satu permainan minda dari Jepun. Anda yang mahu cuba boleh download di Google Playstore atau download percuma dari internet.

1. Satu puzzle segiempat tepat yang ada 9 bahagian. 
Dalam setiap bahagian ada 9 kotak kecil.



2. Dalam setiap bahagian ada nombor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. 



3. Perhatikan dua gambar di atas. Satu puzzle sudoku ada 9 x 9 kotak kecil. 



4. Dalam setiap barisan kiri ke kanan ada nombor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. 



5. Dalam setiap baris atas ke bawah ada nombor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.



Untuk guna Al-Quran Sudoku (aktiviti mewarna), cukup faham asas ini sahaja. Hanya guru, ibu dan bapa sahaja perlu faham ini. Anak-anak tidak perlu faham ini. Insya Allah, anak-anak akan faham semasa mereka bermain (mewarna).


Jika anda tidak mahu ketinggalan

Insya Allah, helaian puzzle Al-Quran Sudoku ini akan saya beri percuma dari masa ke masa.

Jika anda berminat dan tidak mahu ketinggalan, anda boleh aktifkan kemudahan email rss di blog ini. Jadi, artikel terbaru dari blog ini akan dihantar ke email anda.



KLIK SINI untuk info tentang baca di email blog 'Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran'.