Selasa, Jun 16, 2015

BELI BUKU SAYA

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #45)




Jika anda berminat untuk memiliki buku REFORMAT HATIMU DALAM 354 HARI boleh hubungi saya, Norudin Draman UstazCahaya di talian berikut Whatsapp / Telegram: +6737208462 
(nombor Brunei) SMS sahaja: 016-8472303 
(nombor DiGi Malaysia)


BELI BUKU SAYA

dengan tandatangan, ucapan dan nama anda 
ditulis di bahagian dedikasi 
(halaman awal depan buku)

Judul:

Reformat Hatimu Dalam 354 Hari

Penulis:

Norudin Draman UstazCahaya
(saya la. He he J)

Editor:

Siti Zarinah Husain (KARANGKRAF)

Penerbit:

KARANGKRAF

Harga:

RM25 (termasuk pos)

Jika anda berminat untuk memiliki buku REFORMAT HATIMU DALAM 354 HARI boleh hubungi saya, Norudin Draman UstazCahaya di talian berikut Whatsapp / Telegram: +6737208462 
(nombor Brunei) SMS sahaja: 016-8472303 
(nombor DiGi Malaysia)



Sinopsis:

Ini adalah buku motivasi berorientasikan Ramadan yang sesuai dibaca dan diamalkan kandungannya sepanjang tahun.

Selalu dikatakan Ramadan adalah madrasah tempat mendidik, memperbaiki dan membersihkan diri.

Dikatakan juga, Ramadan adalah masa untuk memulakan kehidupan yang baru. Ramai berazam untuk menjadikan Ramadan sebagai titik tolak perubahan dalam keperibadian dan kehidupan mereka.

Boleh juga dikatakan, Ramadan adalah bulan ramai orang menjadi baik. Bulan yang paling ramai orang melakukan ibadat wajib mahupun sunat walaupun ramai tidak melakukannya pada bulan-bulan lain.

Ramai yang berjaya menjadi baik dan hebat semasa bulan Ramadan, tetapi tidak ramai dapat mempertahankan ‘kebaikan’ dan ‘kehebatan’ mereka setelah keluar daripada bulan tersebut.

Insya-Allah, buku Reformat Hati mu Dalam 354 Hari diusahakan untuk membantu pembaca mempertahankan ‘kebaikan’ dan ‘kehebatan’ mereka sehingga 324 hari selepas bulan Ramadan.

(Jumlah hari dalam satu tahun kalendar hijrah ialah 354/355 hari. Jumlah hari dalam bulan Ramadan setiap tahun kebiasaannya berjumlah 30 hari. Bermaksud, tempoh antara dua Ramadan adalah lebih kurang 324 hari).

Buku ini merupakan bahan bacaan tentang Ramadan yang boleh dibaca sepanjang tahun. Sama seperti buah kurma yang merupakan makanan (buah) yang sinonim dengan bulan Ramadan.

Bagaimanapun, kurma boleh juga dimakan pada bulan selain Ramadan malah diakui kurma adalah makanan yang baik untuk kesihatan.
Norudin Draman : Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran

Sabtu, Jun 06, 2015

Tuk Nabalu dan Si Tahu-tahu

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #44)




الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ
قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

(Iaitu) orang-orang yang apabila 
ditimpa musibah, mereka mengucapkan:
“Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun”
- sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-NYA kami kembali.

(Al-Quran, surah Al-Baqarah, ayat 156)

Pagi semalam, Jumaat bertarikh 5 Jun 2015; negara kita Malaysia dikejutkan dengan khabar duka. Khabar bencana gempa bumi yang melanda negeri Sabah. Negeri yang kita gelar sebagai Negeri Di Bawah Bayu.

Waktu berlaku bencana seperti ini merupakan kesempatan untuk kita mendidik anak dengan kesedaran tentang kekuasaan Allah SWT dan tentang hidup dan mati kita sebagai manusia.

Insya Allah, dalam entry ini saya berkongsi sedikit panduan untuk kita bercerita tentang musibah dan bencana kepada anak-anak. Semoga, anak-anak kita membesar menjadi insan yang prihatin, yang selalu ingat kepada musibah dan kematian dan selalu sedar dengan kekuasaan dan kebesaran Allah SWT.

1. Ajar anak ayat 156 dalam surah Al-Baqarah

Ketika mendengar berita kematian dan musibah, ajarkan anak tentang ayat 156 dalam surah Al-Baqarah. Juga, biasakan anak mengucapkan:

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
“Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun”
(Sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-NYA kami kembali)


Tanamkan dalam diri anak tentang kekuasaan Allah untuk melakukan apa sahaja. Dalam masa sama, bentuk kepercayaan anak bahawa setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya. Semenjak usia awal anak kita bentuk dengan sifat reda, berani, sabar dan mencari hikmah di sebalik setiap kejadian.
(Saya dan adik bongsu kesayangan di Gunung Kinabalu pada tahun 2013)
2. Tuk Nabalu dan Si Tahu-tahu

Dalam masyarakat Brunei ada istilah 'Si Tahu-tahu', iaitu gelaran yang diberikan kepada orang yang suka menunjuk pandai dan tidak mahu kalah. Setiap apa yang kita cerita, dia tidak pernah tidak tahu. Semuanya dia tahu, lalu mendapat gelaran 'Si Tahu-tahu'. Hehe J

Dalam mendidik anak, kita tidak boleh menjadi 'Si Tahu-tahu'. Namun, kita perlu tahu mengolah pengetahuan yang mudah-mudah tetapi menarik bagi anak. Malah, bukan sahaja menarik perhatian anak; infomarsi dan pengetahuan kita yang 'mudah-mudah sahaja' boleh membantu kita dalam mendidik anak-anak. Insya Allah.

Contohnya, dari petikan berita ini:
Gempa bumi sederhana bermagnitud 5.9 pada skala Richter berlaku di Ranau, Sabah pada 7.15 pagi ini. 
Pusat Gempa Bumi dan Tsunami Nasional dalam kenyataan berkata, gegaran dirasai di kebanyakan tempat di Sabah termasuk Ranau, Tambun, Pedalaman, Tuaran, Kota Kinabalu dan Kota Belud.
Paling tidak kita dapat bercerita kepada anak tentang pengetahuan yang mudah-mudah seperti tentang geografi (bahagian dan daerah di negeri Sabah), apa itu skala, apa itu richter apa itu magnitud apa itu gempa dan lain sebagainya yang mudah-mudah tetapi merupakan ilmu berharga kepada anak kita.

(Saya di pekan Nabalu yang terletak di kaki Gunung Kinabalu)
3. Boleh ceritakan kisah dongeng kepada anak tetapi dengan syarat....

Tidak salah untuk kita menceritakan kisah dongeng kepada anak. Contohnya dongeng tentang asal usul nama Gunung Kinabalu. Diceritakan bahawa nama Kinabalu itu adalah berasal dari nama Aki (datuk) dan Nabalu (nama sebuah pekan di kaki Gunung Kinabalu.

Kanak-kanak suka cerita dongeng. Alangkan cerita dongeng kanak-kanak yang popular malah banyak yang berasal dari barat. Dongeng dan fantasi sebenarnya membangunkan jiwa dan minda anak-anak. Di dalam Al-Quran juga ada kisah-kisah yang melangkaui logik manusia contohnya kisah pemuda Al-Kahfi.

Pun begitu, ketika menceritakan kisah dongeng kepada anak; jangan lupa beritahu anak bahawa kenyataannya dongeng adalah fantasi yang tidak benar. Melainkan cerita-cerita dalam Al-Quran. Hasilnya, kita bukan sahaja tidak menyekat naluri kanak-kanak yang suka kepada dongeng dan fantasi; malah kita memberi anak input yang lebih baik.

Insya Allah, dengan cara yang betul dan baik; apa sahaja peristiwa yang berlaku di seluruh dunia boleh kita kaitkan dengan pendidikan anak. Sekurang-kurangnya, dari musibah yang melanda negeri Sabah, kita dapat;
1. Mendidik kecerdasan alam dan manusia kepada anak.
2. Mendidik kecerdasan wujud dalam diri anak iaitu kewujudan Allah SWT Yang Maha Kuasa, adanya hidup selepas mati dan adanya bahaya dan musibah di bumi ini.
3. Membentuk kecerdasan sosial dalam diri anak dengan melatih anak mengambil tahu kesusahan orang lain. Apatah lagi bencana yang berlaku adalah dalam negara kita sendiri.
(*Tiga kecerdasan di atas adalah daripada senarai lapan kecerdasan yang perlu kita didik dalam diri kanak-kanak menurut Howard Gardner, seorang tokoh pendidikan kanak-kanak di Harvard Universiti di Amerika Syarikat - 1988).

Khamis, Jun 04, 2015

Mari Kita Bantu Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #43)

Mari KIta Bantu 
Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran 

Salam malam Jumaat yang barokah saudaraku yang dikasihi Allah.

Saya perlukan bantuan saudara berkaitan Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran

Apa yang boleh saudara bantu saya?

KLIK TIGA (3) setting ini di page Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran:

1. Get Notification.
2. Following.
3. Add to Interest Lists.

Bantu juga jemput rakan-rakan Facebook saudara ke page Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran.

Mengapa perlu bantu?

Seperti mana yang kita sedia maklum, Facebook ada syarat dan terma mereka berkaitan fanpage. Tidak semua update dari fanpage yang kita minat akan keluar di wall Facebook.

Penuhlah nanti Notifications saya?

Insya Allah. Setiap hari paling banyak pun saya cuma post LIMA (5) update di page Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran.

Itu paling banyak. Biasa cuma 1 ke 3 updates sahaja setiap hari.

Jika update saya adalah perkara yang saudara sudah tahu dan mahir, mungkin boleh kongsi kepada orang lain yang belum tahu.

Atau, paling tidakpun boleh cuma abaikan sahaja update yang tidak menarik perhatian anda.

Apa perlunya Following dan Add to Interest List?

Perlunya adalah untuk 'memberitahu' Facebook supaya updates dari Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran keluar di wall Facebook saudara.

Apa yang diupdates di Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran?

Insya Allah di page Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran, saya akan berkongsi panduan dan tip untuk didik anak dengan hafalan ayat Al-Quran, hadis Nabi Muhammad (SAW) dan doa-doa.

Perkongsian saya Insya Allah dari pelbagai sumber yang saya yakini benar dan baik.

Mari, kita bantu membantu dalam kebaikan sempena malam Jumaat yang barokah ini.


Alangkan senyum dikira sedekah, begitulah juga setiap bantu membantu dalam kebaikan juga dikira sedekah. Insya Allah ;)



Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran dan Berpuasa

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #42)



بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Bismillahirrahmanirrahim
(dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Pengasih)


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Assalamu’alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh
(Salam sejahtera kepada kamu)

Saudaraku yang dikasihi Allah SWT.
Ayuh kita bermula....


Bermula Ramadan tahun 1436 ini, 
kita mulakan ikhtiar kita. 

Ikhtiar untuk didik anak kita hafal ayat Al-Quran 
yang pendek ini. Dalam masa yang sama,
kita didik anak berpuasa 

dengan kesedaran anak kita sendiri;
bahawa dia berpuasa untuk memenuhi 'tuntutan' ayat ini:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ 
كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Wahai orang-orang beriman, diwajibkan bagi kamu puasa;
sama seperti diwajibkan bagi orang-orang sebelum kamu
supaya kamu bertakwa.

(Al-Quran, surah Al-Baqarah, ayat 183)

Insya Allah. Bermula dengan latihan yang 'pendek' ini, nantinya kita akan mendidik anak dengan hafalan ayat-ayat Al-Quran yang lain dalam siri Teknik MAK. 

Sebagaimana yang saya katakan bahawa:


"Dalam Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran
kita bukan sahaja didik anak hafal Quran; 
Insya Allah, kita juga cuba bentuk peribadi anak 
dengan menggunakan hafalan yang sudah dihafal oleh anak".

Insya Allah.

Sempena Ramadan 1436 Hijrah yang bakal menjelang tiba tidak lama lagi, saya akan edarkan rakaman audio dan video penerangan Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran dan Berpuasa


Semoga diizinkan Allah SWT.

آ مين امين امين يا ب العالمين

اس تجب د اءنا يا لله


Tengok-tengok dahulu....


Berikut adalah antara bahan (foto) yang akan kita gunakan dalam projek Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran dan Berpuasa sempena Ramadan 1436 Hijrah yang bakal tiba tidak lama lagi.


Jika tidak mahu ketinggalan, 

jemput 'like dan follow' 
serta 'get notification' 
laman page Facebook 
Teknik MAK untuk Didik Anak Hafal Quran


Baca online:
http://bitly.com/ebookteknikmakonline

Download ebook: 
http://bitly.com/ebookteknikmak

Cara download ebook:
http://bitly.com/caradownloadebookdiDROPBOX

Info ebook:
http://bitly.com/infoebookTeknikMAK01

Bimbingan percuma (Whatsapp/ Telegram
nombor +6737208462 (nombor Brunei)

Info terbaru dari semasa ke semasa 
di blog 'Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran
www.norudindraman.blogspot.com

Facebook:
Teknik M.A.K untuk Didik Anak Hafal Quran

Selasa, Jun 02, 2015

Cerita Ketam Tengah Bulan

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #41)

Kisah malam tadi di grup whatsapp 'Dah Baca Quran Belum?'.

Mesej saya di grup Whatsapp
'Dah Baca Quran Belum?'

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ

Salam nisfu Syaaban 
saudaraku di sini :)

Orang kata, masa macam ni 
sesuai beli ketam 
sebab isinya penuh. Hehe :)

Walaupun ini bukan fakta dari kajian psikologi kanak-kanak. Cuma pengalaman saya bersama adik bongsu, sepupu sepapat dan anak-anak murid. Namun, boleh dikatakan kanak-kanak mudah dipengaruhi dengan kaedah perkaitan seperti itu.

Dalam budaya kita kan ada banyak petua, alamat, pepatah, peribahasa dan lain sebagainya. Dalam Quran juga guna perumpamaan. Gaya Rasulullah (saw) didik para sahabat juga Baginda guna perumpaan.

Sebab itu pada zaman kegemilangan Islam dulu, lahir anak-anak genius seperti Ibnu Sina, Ibnu Khaldun, Al-Farabi dan Al-Khawarizmi. Sebab mereka dididik dengan Quran sejak usia awal. Mereka bukan sahaja hafal Quran. Malah mereka "jawab" ajakan dalam Quran yang menyuruh perhatikan kejadian alam seperti matahari, bulan, bintang dan kaitkan dengan kehidupan.

Perkongsian saya seterusnya dikongsikan oleh seorang ahli grup whatsapp 'Dah Baca Quran Belum?' sebagai perkongsian pagi di Facebook beliau. 

Di sini saya kongsikan perkongsian saya itu.




PERKONGSIAN PAGI

Jangan Hanya Tengok Tapi Cuba PerHATI

Dalam al-Quran, banyak gesaan supaya manusia memerhatikan cakerawala. Al-Quran menggesa manusia memerhati kan bumi dengan segala isinya, bulan, matahari, bintang dan langit. Memerhati bermaksud melihat, mengkaji dan memikirkan.

Peredaran bumi, bulan dan matahari menggilirkan siang dan malam dalam sehari-hari kehidupan manusia. Pertukaran siang dan malam yang berlaku hari demi hari mencetuskan ilmu perhitungan masa dan tarikh dalam tamadun hidup manusia.

Dalam menjalani kehidupan di dunia ini yang pasti akan menuju ‘mati ’, sayangnya, ramai manusia terleka daripada memerhati kan peredaran masa. Peredaran bumi, bulan dan matahari bermakna beredarnya masa dan hari.

Al-Quran banyak mengingatkan manusia untuk menghargai masa. Jika kita hanya melihat kepada langit, bumi, bulan, bintang dan matahari, kita mungkin tidak mendapat apa-apa. Namun, jika kita memerhati peredaran objek-objek alam tersebut, hati kita menjadi teringat kepada masa yang tetap beredar dan meninggalkan kita.

Kesedaran hati tentang masa yang terus beredar itu akan mengingatkan kita untuk berhati -hati dalam menggunakan masa keti ka hidup di dunia ini.

Pemerhatian kepada peredaran bulan dan matahari menyumbang kepada penciptaan sistem masa dan kalendar dalam tamadun manusia.
Mari kita perhatikan; dengan adanya sistem masa, tarikh dan kalendar dalam tamadun manusia, manusia mendapat banyak manfaat. Salah satu manfaatnya ialah kepada bidang sejarah.

Sebagai manusia yang menjadi khalifah di bumi Allah ini, kita wajib mempelajari sejarah manusia. Al-Quran banyak mengajak kita mengenang sejarah dan al-Quran juga banyak menceritakan kepada kita tentang sejarah.

Banyak faedah daripada mempelajari sejarah. Antaranya ialah supaya kita berhati -hati dalam hidup ini agar kita tidak mengulang sejarah buruk dan agar hati bermotivasi untuk mengukir sejarah yang lebih hebat dan lebih indah.

Memerhati kan objek di langit adalah galakan daripada Allah kepada manusia untuk mengkaji ilmu alam berkaitan langit, matahari, bulan dan bintang; dan merupakan ajakan kepada umat Islam untuk menyaksikan fenomena alam cakerawala.

Dengan keperluan itu, kita akan menyaksikan keagungan, kebesaran dan kekuasaan Allah yang mengatur sistem cakerawala. Sewajarnya, ilmu tentang langit, bulan dan bintang menumbuhkan iman dan takwa ke dalam hati manusia kerana di sana ada tanda-tanda kekuasaan dan kebesaran Allah Yang Maha Pencipta.

Dalam sejarah dunia, ramai cendekiawan dan ahli ilmu berkaitan bulan, bintang, matahari dan langit terdiri daripada umat Islam. Sekadar menyebut beberapa nama seperti Ibnu Sina, Al-Farabi, Nasiruddin Al-Tusi dan ramai lagi.

Penguasaan kepada bidang ilmu ini menjadikan sesuatu bangsa itu hebat dan disegani sebagaimana umat Islam pada suatu masa dahulu.
Oleh sebab itu, kita sebagai ibu dan bapa bertanggungjawab untuk mendidik anak-anak agar membesar menjadi ilmuwan yang akan mengembalikan kegemilangan Islam.

Dari buku 'Reformat Hatimu Dalam 354 Hari' penulis Norudin Draman UstazCahaya. Buku diolah dari blog www.ustazcahaya.com



Baca online:
http://bitly.com/ebookteknikmakonline

Download ebook: 
http://bitly.com/ebookteknikmak

Cara download ebook:
http://bitly.com/caradownloadebookdiDROPBOX

Info ebook:
http://bitly.com/infoebookTeknikMAK01

Bimbingan percuma (Whatsapp/ Telegram
nombor +6737208462 (nombor Brunei)

Info terbaru dari semasa ke semasa 
di blog 'Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran
www.norudindraman.blogspot.com

Facebook:
Teknik M.A.K untuk Didik Anak Hafal Quran

Baca online ebook percuma Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #40)




Insya Allah, bermula dari entry ini saya akan siarkan lapan (8) siri entry yang merupakan print screen dan copy paste dari ebook percuma Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran

Panduan dan tip terkini dari semasa ke semasa boleh diikuti di laman Facebook Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran <- KLIK untuk ke laman Facebook tersebut. 

Berikut adalah senarai kandungan dalam ebook percuma Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran. KLIK pada satu-satu tajuk untuk baca.

Senarai kandungan ebook percuma 

Teknik M.A.K. untuk 
Didik Anak Hafal Quran

(KLIK pada satu-satu tajuk untuk baca)


1. Percuma Tanpa Syarat
(KLIK SINI untuk baca)

2. Saya Cuma Ada Tupperware
(KLIK SINI untuk baca)

3. Teknik M.A.K untuk Didik Anak Hafal Quran 
(KLIK SINI untuk baca)

4. Contoh 1: 3 Langkah Didik Anak Hafal Quran 
dengan Teknik M.A.K.
(KLIK SINI untuk baca)

5. Contoh 2: 3 Langkah Didik Anak Hafal Quran 
dengan Teknik M.A.K.
(KLIK SINI untuk baca)

6. Contoh 3: 3 Langkah Didik Anak Hafal Quran 
dengan Teknik M.A.K.
(KLIK SINI untuk baca)

7. 13 Hafalan Pertama
(KLIK SINI untuk baca)

8. Sharing is Sunnah
(KLIK SINI untuk baca)


Download ebook: 
http://bitly.com/ebookteknikmak

Cara download ebook:
http://bitly.com/caradownloadebookdiDROPBOX

Info ebook:
http://bitly.com/infoebookTeknikMAK01

Bimbingan percuma (Whatsapp/ Telegram
nombor +6737208462 (nombor Brunei)

Info terbaru dari semasa ke semasa 
di blog 'Didik Anak Pintar Dengan Al-Quran
www.norudindraman.blogspot.com

Facebook:
Teknik M.A.K untuk Didik Anak Hafal Quran

Baca online ebook percuma Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran (Siri 8)

TEKS : NORUDIN DRAMAN
FOTO : NORUDIN DRAMAN
(Entry #39)


Entry ini adalah siri kelapan (Siri 8) daripada lapan (8) siri entry yang merupakan print screen dan copy paste dari ebook percuma Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran

Panduan dan tip terkini dari semasa ke semasa boleh diikuti di laman Facebook Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran <- KLIK untuk ke laman Facebook tersebut. 

Skrol ke bawah entry ini ada senarai kandungan dalam ebook percuma Teknik M.A.K. untuk Didik Anak Hafal Quran. KLIK pada satu-satu tajuk untuk baca.


(KLIK pada gambar untuk paparan besar)
Sharing is Sunnah


PERCUMA TANPA SYARAT Hajat 


Hajat saya mahu sebarkan teknik ini kepada seberapa ramai orang yang boleh. 

Insya Allah, saya juga bantu bimbing personal step by step cara guna teknik ini tanpa minta bayaran. 

Saya sama macam saudara semua. Kita semua tidak tahu berapa banyak 'baki masa' lagi yang kita ada. 

Ini antara usaha saya untuk rebut salah satu daripada tiga amalan yang berpanjangan hitungannya selepas mati. 

Saudara-saudara yang baik hati, boleh bantu saya dengan share dan sebarkan perkongsian saya dalam dalam ebook ini dan juga perkongsian saya di blog dan Facebook; kepada orang lain. 

Doakan saya ya ;)

KOMEN – CADANGAN – TEGURAN – NASIHAT 


Saya juga memerlukan komen, cadangan, teguran dan nasihat dari saudara supaya saya dapat memperbaiki lagi 

Teknik M. A. K. untuk Didik Anak Hafal Quran.


Grup Whatsapp
Dah Baca Quran Belum?

Untuk sertai, hantar mesej
|Dah Baca Quran Belum?|
ke nombor
+6737208462
(nombor Brunei)

Senarai kandungan ebook percuma 

Teknik M.A.K. untuk 

Didik Anak Hafal Quran

(KLIK pada satu-satu tajuk untuk baca)


1. Percuma Tanpa Syarat
(KLIK SINI untuk baca)

2. Saya Cuma Ada Tupperware
(KLIK SINI untuk baca)

3. Teknik M.A.K untuk Didik Anak Hafal Quran 
(KLIK SINI untuk baca)

4. Contoh 1: 3 Langkah Didik Anak Hafal Quran 
dengan Teknik M.A.K.
(KLIK SINI untuk baca)

5. Contoh 2: 3 Langkah Didik Anak Hafal Quran 
dengan Teknik M.A.K.
(KLIK SINI untuk baca)

6. Contoh 3: 3 Langkah Didik Anak Hafal Quran 
dengan Teknik M.A.K.
(KLIK SINI untuk baca)

7. 13 Hafalan Pertama
(KLIK SINI untuk baca)

8. Sharing is Sunnah
(KLIK SINI untuk baca)


Download ebook: 
http://bitly.com/ebookteknikmak

Cara download ebook:

http://bitly.com/caradownloadebookdiDROPBOX

Info ebook:

http://bitly.com/infoebookTeknikMAK01

Bimbingan percuma (Whatsapp/ Telegram

nombor +6737208462 (nombor Brunei)

Info terbaru dari semasa ke semasa 

di blog 'Didik Anak Pintar Dengan Al- Quran
www.norudindraman.blogspot.com

Facebook:

Teknik M.A.K untuk Didik Anak Hafal Quran